Wageningen

Wat kunnen bezoekers doen tijdens de lab experience day

Tijdens de Lab Experience Day waren leerlingen samen met hun ouders van harte welkom in de laboratoria van RIKILT Wageningen UR en de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit). Onze analisten stonden die dag paraat om de bezoekers alles te vertellen over het dagelijkse onderzoek naar voedselveiligheid. Zo kreeg je bijvoorbeeld inzicht hoe het komt dat het voedsel in Nederland zo veilig is.

De scholieren gingen in het lab zelf aan de slag met voedsel of voedermonsters. Hoe komt zo’n monster binnen? En wat moet er gebeuren voor het monster naar de laboratoria gaat om onderzocht te worden?

Terwijl de leerlingen hun eerste Lab Experience opdeden, vertelden wij de ouders meer over het RIKILT en de NVWA. Wat is onze geschiedenis, wat bieden we als werkgever en hoe werken wij samen met de middelbare laboratoriumschool.

Wil je meer informatie over RIKILT of de NVWA kijk dan op de websites: www.wageningenUR/rikilt en www.nvwa.nl

Hieronder een korte introductie:

Over RIKILT Wageningen UR en NVWA

RIKILT Wageningen UR is het instituut voor voedselveiligheid en onderdeel van de internationale kennisorganisatie Wageningen UR (University & Research centre). RIKILT doet onafhankelijk onderzoek naar de veiligheid en betrouwbaarheid van voedsel en diervoeder en werkt voor een groot deel voor de Nederlandse overheid.

Bij RIKILT werken zo’n 200 mensen waarvan er zo’n 160 werkzaam zijn in de verschillende laboratoria. RIKILT doet interessant en leuk onderzoek. Zo kunnen wij zien of een biologisch ei wel echt een biologisch ei is, of er nanodeeltje zitten in cosmetica en maken computerprogramma’s voor het opsporen van giftige planten. Maar wij kijken ook naar de veiligheid van genetisch gemodificeerd voedsel, kunnen de oorzaak van een dioxinebesmetting achterhalen en ontwikkelen analysemethodes die het gebruik van proefdieren kunnen voorkomen.

RIKILT is vaak betrokken bij incidenten en voedselcrises en staat 24 uur per dag en 7 dagen in de week paraat. Zo hebben wij na de nucleaire ramp in Japan begin dit jaar gemeten of er een verhoogde radioactiviteit was in Nederlandse land- en tuinbouwproducten.

Over Laboratorium Voedselveiligheid van de Nederlandse  Voedsel en Waren autoriteit (NVWA)

De NederlandseVoedsel en Warenautoriteit, NVWA bewaakt de gezondheid van dieren en planten, het dierenwelzijn en de veiligheid van voedsel en consumentenproducten. Verder handhaaft zij de natuurwetgeving. Binnen de divisie Consument en Veiligheid heeft de NVWA een laboratorium voor voeder en voedselveiligheid in Wageningen. Het NVWA laboratorium VV houdt zich bezig met onderzoek van handhavings-, survey- en monitoringsonderzoek. Hiertoe worden verschillende soorten monsters , vanuit de gehele voedselketen, onderzocht op de aanwezigheid en hoeveelheid van toegestane en niet toegestane stoffen. Ook klachtenmonsters of voedselvergiftigingen worden gemeld en daarna onderzocht om de oorzaak te kunnen vaststellen.

Bij de NederlandseVoedsel en Waren Autoriteit werken ongeveer 2300 medewerkers waarvan er 200 werkzaam zijn binnen het laboratorium voeder en voedselveiligheid.

In deze regio werken samen: